APIE GERĄSIAS PIENO RŪGŠTIES BAKTERIJAS

Gerosios pieno rūgšties bakterijos – tai mikroorganizmai, teigiamai veikiantys mūsų sveikatą. Vartodami šias bakterijas su maistu galite subalansuoti savo žarnyno mikroflorą.
[Translate to Lithuanian:] Probiotiki poskrbijo za bolj urejeno prebavo in lajšajo prebavne težave.

Svarbiausia informaciją apie gerąsias pieno rūgšties bakterijas

Mūsų žarnyne natūraliai veisiasi mūsų ištikimieji draugai – mikroorganizmai, kurių telkinys vadinamas žarnyno mikroflora (neseniai vadintas mikrobiota).

Žarnyno mikroflorą daugiausiai sudaro gerosios bakterijos, padedančios išlaikyti žarnyno ir viso organizmo sveikatą. Žarnyno mikrofloros pusiausvyra nepaprastai svarbi norint išsaugoti tinkamą imuninės sistemos veiklą.

[Translate to Lithuanian:] Kar 70 % celic imunskega sistema se nahaja v črevesju.

Ar žinojote?

Net 70 proc. imuninės sistemos ląstelių yra žarnyne.

Sutrikusi žarnyno mikrofloros pusiausvyra

Žarnyno mikrofloros pusiausvyros sutrikimo priežastys

  • Virusinės ir bakterinės infekcijos
  • Netinkama mityba
  • Stresas
  • Gydymas antibiotikais
  • Nepakankamai išsivysčiusi kūdikių žarnyno mikroflora
  • Susilpnėjusi senyvo amžiaus asmenų žarnyno mikrofloros regeneracija

Sutrikusios žarnyno mikrofloros pusiausvyros pasekmės

Kai sutrinka žarnyno mikrofloros pusiausvyra, mus vargina gerai žinomi nemalonūs pojūčiai, pavyzdžiui:

  • blogesnė bendra savijauta;
  • sulėtėjusi medžiagų apykaita;
  • spazmai;
  • pilvo pūtimas;
  • viduriavimas;
  • vidurių užkietėjimas.

Kartu su maistu papildomai vartodami pieno rūgšties bakterijų galime atkurti žarnyno mikrofloros pusiausvyrą.

Kuo mums svarbios gerosios pieno rūgšties bakterijos?

Gerosios pieno rūgšties bakterijos – tai gyvi organizmai, kurie, jei jų vartojama pakankamai, teigiamai veikia mūsų kūną. Jų užduotis – sukurti tinkamą žarnyno mikroflorą, kuri:

  • apsaugo mūsų organizmą nuo kenksmingų veiksnių;
  • skatina mūsų imuninės sistemos veiklą;
  • padeda skaidyti maistą ir pasisavinti maisto medžiagas;
  • gerosios pieno rūgšties bakterijos taip pat neleidžia daugintis kenksmingoms bakterijoms ir taip padeda išvengti virškinimo problemų.

Gerosios pieno rūgšties bakterijos – tai gyvi organizmai, kurie yra ypač jautrūs rūgštinei žarnyno terpei. Taigi, jas reikia tinkamai apsaugoti.

Probiotiki in mikroenkapsulacija

Mikrokapsuliavimo procesas suteikia veiksmingą apsaugą. Tokiu būdu apdorotos bakterijos apsaugomos specialia apsaugine danga, padedančia joms išgyventi, todėl į žarnyną jų patenka net 5 kartus daugiau, palyginti su bakterijomis, kurios nėra mikrokapsuliuotos.

Viena geriausiai ištirtų gerųjų pieno rūgšties bakterijų padermių yra Lactobacillus rhamnosus GG, kurios yra „WAYA“ produktuose.

Kaip veikia gerosios pieno rūgšties bakterijos?

Gerosios pieno rūgšties bakterijos veikia trimis lygmenimis.

  1. Jos daro poveikį žarnyno mikrofloros sudėčiai
    Žarnyno gleivinėje gerosios pieno rūgšties bakterijos užima blogųjų ir infekciją sukeliančių bakterijų vietą. Gerosios pieno rūgšties bakterijos taip pat išskiria tam tikras medžiagas, sukuriančias nepalankią terpę blogosioms bakterijoms.
  2. Jos stiprina žarnyno gleivinę ir greitina jos regeneraciją
    Gerosios pieno rūgšties bakterijos kuria trumposios grandinės riebalų rūgštis, kurios tampa žarnyno sienelių ląstelių maisto medžiagomis ir paspartina jų augimą.
  3. Jos daro teigiamą poveikį imuninei sistemai
    Gerosios pieno rūgšties bakterijos, aktyvuodamos imunines ląsteles, skatina kovos su lėtinėmis infekcijomis mechanizmų veiklą. Be to, jos daro itin didelį poveikį imuninei sistemai, nes net 70 proc. imuninės sistemos ląstelių yra žarnyne.

Viena geriausiai ištirtų gerųjų pieno rūgšties bakterijų padermių

Viena geriausiai pasaulyje ištirtų gerųjų pieno rūgšties bakterijų padermių yra Lactobacillus rhamnosus GG. Ji gyvena mūsų žarnyne ir veiksmingai padeda išsaugoti žarnyno mikrofloros pusiausvyrą. Ši „plaukuota“ pieno rūgšties bakterija lanksčiomis, į siūlelius panašiomis ataugomis (blakstienėlėmis) puikiai prisitvirtina prie žarnyno gleivinės ir sėkmingai „kovoja“ su blogosiomis bakterijomis.

Lactobacillus rhamnosus GG yra labai rekomenduojama ir nustatyta, kad ji taip pat:

  • veiksminga ūmaus viduriavimo atvejais (sutrumpina ūmaus viduriavimo trukmę viena diena);
  • veiksminga siekiant išvengti virškinimo sutrikimų vartojant antibiotikus;
  • tinkama gydant su alergija karvės pienui susijusį atopinį dermatitą ir siekiant jo išvengti.

Šaltiniai:

  • Vighi G et al. Allergy and the gastrointestinal system. Clin Exp Immunol. 2008 Sep; 153(Suppl 1): 3–6.
  • Zhang et al. Impacts of Gut Bacteria on Human Health and Diseases. Int. J. Mol. Sci. 2015, 16, 7493-7519.
  • Floch et al. The Microbiota in Gastrointestinal Pathophysiology, Implications for Human Health, Prebiotics, Probiotics, and Dysbiosis. Elsevier, 2017.
  • Guarner et al. World Gastroenterology Organisation Global Guidelines: probiotic and prebiotics. February 2017.
  • Vandenplas et al. Probiotics: an update. J Pediatr (Rio J). 2015 Jan-Feb;91(1):6-21.
  • Bermudez-Brito et al. Probiotic mechanisms of action. Ann Nutr Metab. 2012;61(2):160-74.
  • Segers. Towards a better understanding of Lactobacillus rhamnosus GG – host interactions. From 11th International Symposium on Lactic Acid Bacteria. Microbial Cell Factories 2014;13(Suppl 1):S7.
  • Floch et al. Recommendations for probiotics use – 2015 update, Proceedings and Consensus Opinion. J Clin Gastroenterol. 2015; 49:S69-73
  • Guarino et al. European Society for Pediatric Gastroenterology, Hepatology, and Nutrition/ European Society for Pediatric: Infectious Diseases evidence-based guidelines for the management of acute gastroenteritis in children in Europe update 2014. J Pediatr Gastroenterol Nutr. 2014;59:132–152.
  • Guarner et al. World Gastroenterology Organisation Global Guidelines: probiotic and prebiotics. February 2017.
back to top